Susivilla on Annika Konttaniemen perustama Rovaniemellä toimiva tekstiili- ja muotoilualan yritys. Yritystoiminta koostuu käsityöalan sisällöntuotannosta ja käsin valmistetuista uniikki-tuotteista. Käsin valmistetut tuotteet perustuvat perinteisten kankaan rakentamisen tekniikoihin sekä muihin käsintehtyihin kuitu-tekniikoihin. Tuotteiden ja ideoiden takana kangaspuita paukuttaa Annika Konttaniemi joka on taidehörhöstä yrittäjäksi muovautunut lapinhullu. Kaverit tietävät: jos hän ei ole töissä hän on tunturissa tai kung fu-treeneissä.

Susivilla 2.jpg

Lappilaisia tekstiilejä, myös tulevaisuudessa.

Susivillan tärkeimpiä arvoja ovat kestävä kehitys, globaalius ja ajattomuus. Yrittäjän pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda Lappiin työllistymismahdollisuuksia tekstiilialan osaajille. Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnassa opiskelee ja sieltä valmistuu joka vuosi sisustus- ja tekstiilimuotoilualan super-ammattilaisia, jotka tällä hetkellä aivan liian usein joutuvat karkaamaan työn perässä Lapista etelään. Eli Lapissa on eräänlainen luovan alan vuoto tällä hetkellä!

Käsityöalan suurimpia ja mieluisimpia haasteita 2010-luvulla on käsityötaidon uudelleenmuotoilu sellaiseksi, että se on edelleen relevanttia nykyihmisten elämässä. Tämä tarkoittaa käsityön ja ns. kotiteollisuuden yhä useammin muotoutuvan wellness-tuotteen kaltaiseksi. Tällöin käsityötaidon kehittäminen ei kysy enää pelkkiä teknisiä taitoja vaan myös kattavaa ymmärrystä palvelumuotoilusta, joka onkin muotoutunut yhdeksi Susivillan tuotteeksi käsityötuotteiden rinnalle.

No entäs ne etelän kiivit?

Kansainvälistyminen on tärkeä osa yrityksen strategiaa. Tällä hetkellä Susivillalla on työn alla kahden tekstiilimuotoilun opiskelijan kanssa lappilaiseen elämäntapaan ja tarinallisuuteen perustuva sisustuskonsepti japanilaiselle talonrakennuttajalle. Pyrkimyksenä tässä projektissa on, että työnteko pysyy Suomessa.

Vuodelle 2016 Susivilla tarjoaa matkailijoille suunnattua sisältöä yhteistyössä mm. Kaisu’s Lapplandin kanssa. Matkailuyhteistyö on ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda esille Lappilaista käsityötaitoa ja paikallisia pienyrittäjiä. Tämän kaltaiset yhteistyöt tukevat kestävää kehitystä kannustamalla turisteja jättämään rihkamat souvenir-kaupan hyllylle ja herättelemällä heitä tiedostavampaan kuluttamiseen osallistumalla paikallisten yrittäjien tarjoamiin työpajoihin.

Tunturien maassa yrittäjyys on yhteisöllistä

Yhteistyö muiden paikallisten yrittäjien kanssa on Susivillan Annikalle ehkäpä arvokkain osa työarkea ja elämää. Lapissa ja Rovaniemellä löytyy uskomaton määrä mielenkiintoisia osaajia ja taivas ei missään nimessä ole rajana kun nämä intohimoiset Lapin hullut lyövät päänsä yhteen.

www.susivilla.com