Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Suomen Niittysiemen Oy

Suomen Niittysiemen - Intohimona luonto

”Kesäaamut ovat lintujen laulua – vuodet ihania ja työntäytteisiä. Tätä upeampaa ammattia ei ole”, pohtii yrittäjä Marita Kuikka.

Suomen Niittysiemen Oy:ssä tehdään töitä koko sydämellä. Niittysiemen toimittaa luonnonkasvien siemeniä yksityis- ja yritysasiakkaille. Yrityksen toiminta on aloitettu vuonna 2001, ja se on Suomen suurin kotimaisten niittysiementen tuottaja. Toimitusjohtaja Marita Kuikka kertoo, miksi niittysiemeniä kannattaa viljellä:

”Puhtaasti luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen vuoksi. Pölyttäjät eivät pysty toimimaan ilman niittykasveja, ja ne ovat välttämätöntä niin marjojen, kasvien kuin viljojenkin olemassa olon mahdollistamiseksi. Ja tottakai luonnonkasvit ilahduttavat itsessään!"

Marita on ollut aina kiinnostunut luonnosta. Kodin yskät ja atooppiset ihottumat on voitettu omilla yrttirohdoksilla. Laaja kasvien tunteminen nouseekin ammatin keskiöön: ”Enää en tarvitse mikroskooppia satojen siementen tunnistamiseen – onko puna-ailakin joukossa silkkiunikko? Tarvitaan paitsi tietoa myös halua oppia uutta.”

Yhdessä ympäri vuoden

Niittysiemen viljelee kaikkiaan 350 eri kasvilajia. Uudet siemenet hankitaan Suomen luonnosta yhteistyössä ulkopuolisten kerääjien kanssa. Yrityksen kotipaikka löytyy metsän keskeltä, Toivakan Ruuhimäestä Keski- Suomesta. Koko perhe on tarvittaessa apuna yhteisissä töissä:

”Tyttäreni pikkupoikia ei tarvitse monesti kutsua, kun mennään jo hoitamaan ahomansikkaa. Se on myös asiakkaiden suosikki.”

Peltotyöt alkavat jo keväällä sekä jatkuvat kesällä muun muassa tilausten vastaanotolla ja siementen pakkaamisella. Viimeiset kasvit kylvetään loppuvuodesta, minkä jälkeen tuhannet siemenpussit toimitetaan tukuille myyntiin.

Sydämen palo

Työ tarjoaa mahdollisuuden viettää 365 päivää vuodessa Suomen ainutlaatuisessa luonnossa. Työn ja syytä intohimolle ei tarvitsekaan kaukaa etsiä:

”Kerran metsästä kuului kauhea jytinä. Siellä joutsenemo oli kävelyttämässä poikasiaan jonossa, kun ne
eivät osanneet vielä lentää”, Marita muistelee vaikuttavaa hetkeä kesäaamun töissään.

”Työhön kuuluu myös raskas ja likainen puoli. Siksi tarvitaan sydämen palo: luontoon ja sen
monimuotoisuuteen täytyy olla intohimoisesti koukussa. Tämä on etuoikeutettua”, Marita hymyilee.

http://www.niittysiemen.fi/

Marita Kuikka_Niittysiemen.jpg