Mies, joka keksii ja rakentaa mitä vain 

Kun Taisto Raussi vuosikymmeniä sitten lupautui silloisen Kymi-yhtiön pyynnöstä Haukkasuolle turvehommiin, hän tuskin arvasi, minne tie vielä veisi. ”Sinne piti tulla venäläisten tekemiä koneita turpeennostoon, vaan eipä tullutkaan. Kysyin pomolta, saanko tehdä sellaisen itse.” Pomo lupasi ja 
Taistohan teki. 

Tänä vuonna yrittäjyyttä tulee täyteen 52 vuotta. Kun Taisto aloitti 24-vuotiaana kaivinkoneyrittäjänä, hän oli käynyt kansakoulun, rippikoulun, autokoulun ja aliupseerikoulun. Niillä koulukäynneillä mies on kehitellyt ja rakentanut 60 erilaista turpeen nostoon ja turvesuon kunnostamiseen liittyvää konetta ja laitetta.

Osassa koneista on patenttisuoja, mutta ei kaikissa. Taisto toteaa joidenkin yrittäneen kopioida koneita. Kun ei ole kehdattu tehdä ihan samanlaista, on muutettu jotain – sillä seurauksella, etteivät koneet olekaan toimineet toivotun mukaisesti.

Turvetuotannon laitteiden ja koneiden saralla Raussin koneet ovat omaa luokkaansa. Raussin Metalli Ky:llä on vankka jalansija eikä kilpailijoita ole liiaksi. Valtaosa koneista myydään Suomeen, mutta markkinoita on myös Venäjällä, Pohjoismaissa ja Baltiassa. 

Koneiden ja laitteiden kehittely ei ole pysähtynyt vain turvesuolle, vaan Taistolla on muitakin projekteja meneillään. Raussi-yhtiöön kuuluu myös Raussin Energia Oy, joka on mukana Euroopan komission Horisontti 2020 –ohjelmaan kuuluvassa Mobile Flip –projektissa.  Taiston osuus projektissa on kehittää hidaspyrolyysikone. Jos projekti onnistuu, se avaa täysin uusia ovia biopohjaisten kemikaalien maailmaan. Parhaimmillaan tuotteet voisivat korvata öljypohjaisia raaka-aineita esimerkiksi torjunta-aineissa ja lannoitteissa.

Yrittäjänä Taisto on saanut tehdä mitä haluaa ja osaa. Hän uskoo, että muualla tuskin olisi päässyt toteuttamaan vastaavia projekteja. Ei näytä siltä, että innokas keksijä ehtii eläkkeelle ihan lähiaikoina.

www.raussinmetalli.com

Taisto Raussi-2.jpg