Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Neljä Laitilalaista nuorta miestä perustivat Fisutta Oy:n 1994 kalajalosteiden myymiseksi Keski-Eurooppaan. Elintarvikebisneksestä kukaan ei tiennyt mitään, mutta väliäkö sillä. Ensimmäinen kalanäytteiden esittelymatka Ranskaan pysähtyi Saksassa ajettuun kolariin. Samalla loppui kalabisnes.

Vintiltä löytyneiden vanhojen pullojen ansiosta bisnesidea jalostui nopeasti nykyiseen muotoonsa; valmistaa laadultaan ylivertaisia juomia suomalaisille. Yritystä on aina määrittänyt pyrkimys heiluttaa valta-asemia ja muuttaa asioiden vallitsevaa tilaa. Tietoa ja rahaa ei ole ollut, mutta intohimoa ja rohkeutta sitäkin enemmän.

Yhtiön voimakkaan lobbaamisen ansiosta Suomen panimoteollisuuden kilpailu vapautui 2000-luvun alussa, juomapakkausverojärjestemän muututtua. Yhtiö on joutunut luomaan itselleen ja muille pienpanimoille toimintamahdollisuuksia aikaisemmin duopolistisella alalla ja on onnistunut siinä hyvin. Tämä lannistumattomuus vastoinkäymisten edessä on sittemmin muodostunut Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan käyntikortiksi.

Jatkuva pers’aukisuus ja täydellisyyttä hipova tietämättömyys ovat toimineet muutoksissa drivereina. Kun yhtiö investoi 2001 2,7 markan liikevaihdolla 14 miljoonaa tehtaaseen ja tölkityslinjaan, oli tullut aika katsoa idean kantavuus. Rahaa ei ollut, joten se mitä ei pankista saatu, kerättiin yleisellä osakeannilla.

Kukko-oluen menekin kasvaessa, on pienpanimomääritettä pitänyt muuttaa pariinkin kertaan. Ensin 10 miljoonaan litraan ja sitten 15 miljoonaan. Laitilassa ei panimoalan ammattilaisia ole liiemmälti ollut, joten koko 50-päinen henkilökunta on koulutettu itse. Henkilökunta viihtyy ja vaihtuvuus on pieni. Perinteisestä muutosvastaisuudesta ei tässä yhtiössä ole pelkoa, paremminkin huolestuneisuutta alkaa ilmetä, ellei ole jatkuvaa muutosta.

Kotimaassa taistellaan suuria kilpailijoita, korkeita veroja ja typeriä säännöksiä vastaan. Se taistelu jatkuu, mutta siitä huolimatta seuraavaksi valloitetaan maailma. Valloitus alkaa Yhdysvalloista, jonne ensimmäinen kontti maailman ensimmäistä gluteenitonta täysmallasolut Kukkoa lähtee huhtikuussa.Yllä mainitut tekijät intohimon ohella ovat omalta osalta olleet siivittämässä Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta jatkuvaan kasvuun, mutta yritys on yhä kooltaan ja erityisesti sielultaan pienpanimo, jonka toimintaperiaatteissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia sen alkutaipaleen jälkeen. Samoja henkilöitä on yhä toiminnassa mukana ja keskiössä on edelleen sama ylivertaiseen laatuun tähtäävä ajatus. Myös halu ja pyrkimys muuttaa vallitsevia olosuhteita ovat vahvasti läsnä yrityksen toiminnassa. Liiketoiminta kehittyy intohimolla.

www.laitilan.com