Uusi aika

Satapäisen juhlayleisön silmät kostuivat liikutuksesta kapteeni Jari Paajasen sanoista ”let’s go home” Finnairin ensimmäisen Airbus 350 XWB –lentokoneen luovutustilaisuudessa Ranskan Toulousessa 7. lokakuuta 2015. Samainen Paajanen oli edeltävänä sunnuntaina Arto Nybergin ohjelmassa valaissut koneen merkitystä Finnairille. Mutta millaiseen kotiin hän oikeastaan saapui, kun hän laskeutui ensimmäistä kertaa Helsinki-Vantaalle – esiteltyään ensin konetta kansalaisille parilla ylimääräisellä lenkillä syysauringossa kylpevän Helsingin yläpuolella.

Koneen saapumista edelsi kymmenen vuoden odotus, johon mahtui kysymyksiä yhtiön tulevaisuudesta. Lentoliikenteen murroksen aiheuttamia kannattavuusongelmia taklattiin tiukoilla säästöillä ja rakennemuutoksilla, jotka eivät olleet helppoja. Kaukana taivaanrannassa siinsi onneksi kuitenkin koko ajan uusi aika: uudet koneet ja kasvun mahdollisuus. 

Finnairille A350 merkitsee aidosti uutta vaihetta. Uudistettu pohjoismainen asiakaskokemus ja isompi kone siivittävät kansainvälisesti pientä suomalaista lentoyhtiötä kohti kasvun Aasiaa. 

Yhtiön piti uudistua myös sisäisesti. Käänteentekevää vaihetta rakennettiin yhdessä intohimoisesti kautta koko organisaation, tekniikasta markkinointiin ja reittisuunnittelusta laivastonsuunnitteluun. Uusi konetyyppi vaati koko organisaation poikki ulottuvaa sitoutumista ja yhteistyötä, jonka tähtäimessä oli ensimmäinen A350-lento. Työtä oli valtavasti: Finnair osallistui lentokoneen yksityiskohtien suunnitteluun. Lentäjiä ja matkustamotyöntekijöitä koulutettiin. Tarjoilua uudistettiin. Uutta matkustamoteknologiaa hiottiin viimeistä pikseliä myöden.

Sisäinen yhteistyö oli saumatonta, ja vuosien aikana latautunut intohimo purkautui Ranskassa onnen ja liikutuksen kyyneliin. Koneen saapumista juhlittiin myöhemmin myös arvonnassa voittaneille 1000 työntekijälle järjestetyillä erikoislennoilla.

Koti, jonne kapteeni Paajanen toi ensimmäisen A350-lentokoneen, oli uudistunut. Finnairissa on tahtoa, uskallusta ja intohimoa, jotka toimivat pohjana kasvun rakentamiselle.

IIF_A350_Saapuu_Helsinkiin.jpg

www.finnair.com