Uudistuminen on rohkeutta tehdä päätöksiä 

– Yrittäjällä pitää olla uskoa yritykseen sekä uskoa itseensä päätöksentekijänä. Monilla puuttuu rohkeutta kun pelätään epäonnistumista ja pysytään omalla mukavuusalueella koko ajan, sanoo yrittäjä Kaisa Valkama-Kettunen.

42 vuotta sitten Aini Valkama teki rohkean päätöksen ja palasi takaisin Kuusamoon Etelä-Suomessa vietettyjen vuosien jälkeen. Hän oli päättänyt perustaa keramiikkapajan. Päätös oli rohkea, sillä hän ei tuntenut Kuusamosta juuri ketään, ei tiennyt keramiikka-alasta eikä yrittämisestä. Intuitio ja usko alueen kehittymiseen ja omaan visioonsa vei eteenpäin.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Ainin tytär Kaisa Valkama-Kettunen teki oman päätöksensä yrityksen jatkamisesta ollessaan opiskelemassa muotoilua, markkinointia ja myyntiä Kaliforniassa. Hän päätti muuttaa takaisin Kuusamoon. –Bjarmia on minulle toinen koti, minua on vauvasta asti pidetty mukana myymälässä. Voisi jopa sanoa, että olen kasvanut dreijan vieressä. Opiskeluaikana olin Bjarmiassa töissä kesäisin ja jouluisin, joten tiesin mihin lähden mukaan, vaikka yrittäjyys ja siitä seuraava vastuu oli minulle uutta, kertoo Valkama-Kettunen.

 bjarmia2.JPG


Määrätietoista kehitystä

Valkama-Kettusen mukaan yrittäjänä pitää olla ajan hermoilla ja tehdä tarvittaessa muutoksia yritykseen ja liiketoimintaan. Bjarmia perustettaessa oli pieni paja. Kun liiketoiminta kasvoi, ensin perustettiin tehdas ja laajennettiin toimintaa. Bjarmiatalo rakennettiin Kuusamon keskustaan ja 1990-luvun laman jälkeen päätettiin keskittyä studiokeramiikan tekoon. Nämä kaikki oli rohkeita päätöksiä, jotka piti tehdä, jotta yritys säilyy. Bjarmiatalon yhteydessä edelleen valmistetaan myytävä keramiikka ja vierailija pääsee tutustumaan tuotantoon samalla kun tekee ostoksia. Vuonna 2008 sukupolvenvaihdoksen jälkeen, kauppakirjojen allekirjoitusta seuranneena päivänä kaatui ensimmäinen amerikkalaispankki ja maailma muuttui. Oli jälleen rohkeiden päätösten ja muutosten aika. Bjarmiasta päätettiin tehdä käyntikohde, jossa keramiikan lisäksi on kahvila, sisustustuotteita ja mm. Marimekon osasto. Bjarmiassa järjestetään keramiikkapajoja sekä erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia niin lapsille, yritysasiakkaille kuin kanta-asiakkaillekin.

Kaisa Valkama-Kettunen toimii yrittäjänä Bjarmiassa kahdeksatta vuotta ja Aini Valkama on edelleen mukana toiminnassa. Kuusamossa lomasesonkien vaihtelut, turistivirrat ja jopa sää vaikuttavat liiketoimintaan. Yrittäjän on koko ajan uudistuttava ja kokeiltava uusia ideoita. - Jos sinulla on idea ja teet sen eteen kovasti töitä, kaikki on mahdollista. Välillä voi myös epäonnistua, mutta silti kovasti töitä tekemällä myös paremmat mahdollisuudet onnistua, kiteyttää Valkama-Kettunen. Hän myös muistelee erästä ohjenuoraansa: ”Jos ei ole koskaan epäonnistunut, ei ole yrittänyt tarpeeksi." - Minulle rohkeutta on tehdä päätöksiä ja seistä niiden takana. Myös huonoina aikoina on pakko uskaltaa uudistua ja mennä määrätietoisesti omaa polkua eteenpäin.

Ajatus kauniista käyttökeramiikasta on kantanut yli 40 vuotta ja Koillismaan luonnon vuodenvaihtelut näkyvät edelleen keramiikassa käytetyissä väreissä. Ydin ja fokus on pysynyt samana.

bjarmia1.JPG

 www.bjarmia.fi